Geluidsisolatie: mogelijkheden en toepassingen

Met geluidsisolatie kan je geluidshinder van binnen of buitenaf aanzienlijk verminderen. Het hangt af van de bouwconstructie en de oorzaak van het geluid welke techniek en materialen je moet toepassen. Hier overlopen we de oorzaken van geluidshinder en de toepassingen van geluidsisolatie.

Soorten geluidsisolatie: Geluid isoleren kan met 2 soorten isolatie. Als eerste heb je de geluidsisolerende materialen. Deze houden geluid dat van buitenaf komt tegen. Ze verminderen ook de geluidsoverdracht van geluiden binnen naar andere ruimtes. Ten tweede heb je de geluidsabsorberende materialen, die erop gericht zijn de akoestiek in een kamer te verbeteren.

Geluidsisolerend materiaal: weert buitengeluiden/vermindert geluidsoverdracht binnen.
Geluidsabsorberend materiaal: verbetert de akoestiek in een kamer.


Isoleren tegen geluid van buitenaf

Heb je last van lawaai uit aanpalende ruimtes of de buitenomgeving, dan heb je te maken met contactgeluid of luchtgeluid. Beide types geluid vergen een andere aanpak. Het is dus belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak van je geluidsprobleem is:

A) Contactgeluid: De bron van het geluid staat in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt. Het geluid kan zich hierdoor makkelijk verplaatsen via trillingen door de muren, vloeren en plafonds die verbonden zijn met de bron van het geluid.

B) Luchtgeluid: De bron van het geluid ontstaat in in de vrije lucht. De geproduceerde geluidstrillingen worden in de omgeving verspreid en reeds gedeeltelijk geabsorbeerd door de omliggende materialen.


Kies de juiste isolatiemethode

Contactgeluiden, bijvoorbeeld schuivende stoelen, zijn redelijk moeilijk aan te pakken. Het geluid verspreidt zich via trillingen in de constructie waardoor niet alleen de aanpalende wand, maar ook de omliggende muren, plafonds en vloeren geluid zullen overdragen. Om het geluid volledig te dempen moet je een isolatieschil maken van de vloer tot het plafond, de zo genaamde doos in doos constructie.

Aangezien een volledige isolatieschil niet altijd mogelijk is, wordt er vaak gekozen om enkel de meest aanpalende wand, vloer of plafond te isoleren. Zo zal het contactgeluid al gedeeltelijk gedempt worden en heb je ook geen last meer van luchtgeluid. Info over de verschillende methoden vind je verderop in dit artikel.

Luchtgeluid, zoals een spelend tv-toestel bij de buren, is makkelijk op te lossen door de aanpalende muur of plafond te isoleren. Hiervoor kan je gebruikmaken van een voorzetwand of een verlaagd plafond met isolatie.

Geluidsisolatie laat je best plaatsen door een professionele bedrijf. Deze zorgt voor de juiste isolatiekeuze en gaat de constructie die de isolatie vasthoudt ook akoestisch dempen. Zo kunnen er geen geluidstrillingen doorgegeven worden via de constructie.


Akoestisch isoleren

Als je de geluidswaarneming binnen een ruimte wil verbeteren, dan kan dit door middel van akoestische isolatie. Een goede akoestiek is bijvoorbeeld erg belangrijk in kantoorruimtes, restaurants, kinder dagverblijven en muziekstudio’s. Akoestisch isoleren gebeurt niet met geluidsisolatie maar wel met geluidsabsorberende isolatie. Voor de verschillende mogelijkheden van akoestische isolatie kun je terecht op deze website.


Geluidsisolatie muur

Een geluidsisolerende muur kan zowel geluidshinder van buiten als van binnen verminderen. Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie. Bij een voorzetwand wordt een 100% ontkoppeld frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie. Het geluid dat nog voorbij de afwerkingswand geraakt, zal dan al sterk verminderd zijn.


Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie bij vloeren dient vooral om contactgeluid tegen te gaan, maar kan ook luchtgeluid verminderen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij massieve vloeren is Asona foam. Een mogelijkheid om de vloer geluidswerend te maken is het plaatsen van een zwevende vloer. Deze bestaat uit een geluidsabsorberende laag (sonafoam)tussen de draagstructuur van de vloer en de afgewerkte vloer.


Plafond

Woon je in een appartement, dan kan je de vloer van je bovenbuur moeilijk isoleren. In dat geval kan je het plafond voorzien van geluidsisolatie.

Een 100% ontkoppeld verlaagd plafond is hierbij een vaak voorkomende toepassing. Er wordt dan met behulp van een 100% ontkoppeld houten of metalen frame een nieuwe afwerkingslaag, bijvoorbeeld gipsplaten, geplaatst aan het bestaande plafond. Tussen deze nieuwe afwerking en de oude plafondlaag plaatst men dan de geluidsisolatie.

Niet alleen de geluidsisolatie is van belang. Om een volledige isolatieschil te bekomen is het ook aangeraden om te investeren in kwalitatief glas. Dit is namelijk ook een belangrijke factor bij het weren van geluid van buitenaf. Let hierbij wel op dat voor elk soort van geluid een andere opbouw van het glas is vereist.


Hoe werkt geluidsisolatie?

In de eerste plaats is de dikte van een wand erg belangrijk om geluid te kunnen weren; hoe dikker de wand, hoe beter het geluid zal tegengehouden worden. Het is echter niet altijd mogelijk om een erg dikke wand te plaatsen. Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand.

Het gewicht van het isolatiemateriaal moet wel redelijk hoog zijn. Dan kan het de geluidsgolven beter absorberen. Uiteraard zal een dikke laag het geluid beter absorberen dan een dunne laag van hetzelfde materiaal.

Tenslotte: blijkt uit de praktijk dat hoe goed je materiaal ook is wanneer de toepassing niet door specialisten gebeurd blijft het resultaat vaak uit, in het vervolg van deze website kunt u kennis maken met onze producten die allen voorzien zijn van geluidsrapporten, onze jarenlange ervaring garandeert u het best mogelijke resultaat.